fbpx

A napfény íze a Napfényes Étteremben

Tacskó Muki meglátja a fényt az alagút végén.

A napfény íze a Napfényes Étteremben

A napfény íze a Napfényes Étteremben fotó: Karádi Róbert

A napfény, izé

Furcsa dolog a piac. Általában tapasztalt főorvosként jól kitapintja a magyar ember ütőerén annak hiánybetegségeit, jó érzékkel állapítja meg, hogy a társadalomnak mire is van éppen szüksége. Hogy mindenképpen szüksége van a magyarnak például digitális képkeretre, wellness-hétvégére és lakossági technóra. És ki is váltja a magyar polgár rendületlenül a felírt recepteket, jóllehet már nagyon unja az ötvenezredszerre felvillanó „Anyuval és a kicsikkel Sárváron” képet és fáj a feje az autórádióban szóló tuctuctól.

Vannak olyan igények azonban, amelyekre Dr. Piac egyáltalán nem reagál, hiába tolja az ember az orra alá az egyértelmű leleteket. Abszurd például az a helyzet, hogy Budapesten az utóbbi két évben több vegetáriánus étterem zárt be, mint ahány kinyitott. Hatalmas veszteség volt a fővárosi vegetáriánus közösségnek a Cukor utcai Vegetárium megszűnése, a Veggie Express a Kristóf téren amint megnyitott, már be is zárt, eltűnt a remek hangulatú Wabisabi a Visegrádi utcából és az utóbbi két évben követhettük végig a Krúdy Gyula utcai Biopont végvonaglását és pusztulását, amin maga a nagy gourmand Krúdy is elszomorodott volna. Nem hiszem, hogy a húsipari lobbi állna a jelenség a háttérben, én még legalábbis nem hallottam, hogy hentesek vegetáriánus éttermekre támadtak volna húsbárddal a kezükben, jóllehet figyelem a híreket. Pedig igény az volna az ilyen helyekre, legalábbis hétköznap, ebédidőben a vegetáriánus éttermek tömve vannak, már ami még megmaradt.

Derűs eklektika

Messze sugárzó “állócsillagként” ragyog azonban immár sok éve a VII. kerületi Rózsa utca 39. egén a Napfényes Étterem, ahol kizárólag tisztán növényi alapanyagokból készült ételeket szolgálnak fel. A Napfényes koncepciója sok (legyet) répát üt egy csapásra. A naponta változó menükínálat révén ide akár egy gyors ebédre is be lehet térni, de elkölthetünk itt nyugodtan igazi, ráérős vacsorákat is. A hely ügyesen egyensúlyoz tehát a kifőzde és az étterem funkció között.

Ugyanilyen tudatos az étlapon szereplő fogások megválasztása is. Minden egyes étel, még a sütemények is azt bizonyítják, hogy a vegánok gasztronómiai élete nem a grillezett zöldségeknél éri el orgiasztikus csúcspontját, és nem is egy teljes saláta-veteményes felfalása közben, én legalábbis minden embert ide utalnék be, aki ezt hiszi. Itt van például rögtön a legutóbb is tesztelt szejtánbrassói (1850 Ft), ami nem más, mint sült burgonya hagymás-fokhagymás alapon pirított szejtán-, azaz gabonahús-kockákkal. Megbízható fogás a szezámos köntösbe bújtatott, rántott növényi sajt rizibizivel és tartármártással (1950 Ft). Mindkettő tökéletes mása eredetijének, azaz a brassóinak, illetve a rántott sajtnak, azzal a nagy különbséggel, hogy ezek a fogások állati összetevők nélkül érik el ugyanazt az ízélményt. Az étterem jó választás tehát a növényi táplálkozással kapcsolatban előítéletekkel és kétségekkel élő húsevőknek, de a friss vegetáriusoknak is, akik a kezdeti, rizsfőzéssel töltött néhány tragikus hangulatú este után azt hiszik, hogy véget ért a nagy lakomák korszaka.

Most már megennék egy jó, gabonakolbászos pizzát Vendelin barátom!

De itt vannak a különféle pizzák is, amelyekből kedvencem a szénégető (1950 Ft), ahol tönkölytésztára és paradicsommártásra van gabonakolbász, szejtán burger, füstölt tofu, hagyma, fokhagyma bőséggel ráküldve, vagy a háromsajtos (1950 Ft), ami egészen meghökkentő módon háromféle növényi sajttal, úgymint gouda, edami és mozzarella készül. A növényi sajt neve egyébként fantáziadúsan Cheezly, amit nem egy beavatatlan ismerősöm gyakran csúzlinak ért. És hogy mi is az a szejtánburger? Lisztből kivont növényi fehérje, húspogácsa alakúra gyúrva és jól megfűszerezve. A cheezly pedig növényi olajokból és tofuból készül többek között, ízre pontosan ugyanolyan, mint a tejből készült sajt, én legjobban a karakteres gouda, illetve edami ízűt szeretem.

Az árak első látásra borsosnak tűnhetnek, de az ember végül mégse érzi úgy, hogy szórja a pénzt, mint majom a teljes kiőrlésű tönkölylisztet, mivel egy főfogással garantáltan el lehet telni. Mindenképpen válogassunk tehát magunknak a salátapultról is, ha nem akarjuk úgy érezni magunkat, mint a farkas, akinek Piroska köveket varrt a hasába. És ha van még rá igény, lehet válogatni a sütemények között is, amelyek közül én és vidám társaságom legutóbb a Somlói galuskát (750 Ft) kóstolta meg, amit sok vaníliakrémmel, dióval, rizstejjel, és szójatejszínhabbal szolgálnak fel. Olyan volt tehát, mint egy vidám balatoni nyár a Balatonon, a déli parton.

A bennünk lakó barnaköpenyes pedagógus azonban néhány makarenkói körmöst is kell osszon a helynek. Megengedhetetlen, hogy a budapesti vegán gasztrokultúra zászlóshajójának olyan legyen a mellékhelyisége, mint egy vidéki flippercsárda wc-je. Hasznos lenne az is, ha napi menüben szerepelő vegán ételköltemények közül néhány felcsúszna az állandó étlapra is. Mert aki megkóstolhatja a töklevest rozsos gombóccal, a kölesfasírtot köményes káposztával és burgonyával, vagy a hamis-túrós palacsintát forró karobszósszal az rájöhet, hogy a vegánság nem csak arról szól, hogy növényi alapanyagokból készítünk a hagyományos, húsos-tojásos-tejes konyhában szereplő ételeket, ahogyan ezt a fentebb elemezett étlap sugallja, hanem ez a táplálkozás az új ízek, ételek felé vezető innováció végtelen terepe is.

És nem utolsó sorban a Napfényes Étteremben találkozhatunk még példaadóan kedves és segítőkész, ugyanakkor nem tolakodó kiszolgálással is. A hely tehát alkalmas egy gyors evésre is, ülhetünk itt egy korsó rózsavizes limonádé mellett a barátokkal órákon át, vagy vegán Krúdyként elmélkedve nézhetjük, ahogy a házi csipetkével készült zöldséggulyásunkban (790 Ft) összeolvadnak a növényi zsírkörök. És ha ezt sokáig nézzük arra is rájöhetünk, hogy az evés végső soron: sacrum.

Van egy jó vegán recepted? Írj Tacskó Mukinak!

Van egy viccesen megírt főzési élményed? Írj Tacskó Mukinak!

Nyakon öntött a pincér tofupaprikással, vagy éppen elkápráztattak valahol egy szejtánbrassóival? Írj Tacskó Mukinak!

A leveledet ide várom: tacskomuki@gmail.com

http://www.diningguide.hu/tacskomuki/etterem-informacio-4064

2017-06-30T12:30:41+00:00
2021. október 25., hétfő
•  Citromos-"tejszínes" zöldségraguleves   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmaz 500 Ft
•  Sárgaborsófőzelék zabfasírttal   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmaz 1200 Ft
•  Csárdagazda ragu tepsis burgonyával   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmaz 1500 Ft
25 October 2021, Monday
•  Creamy vegetable ragout soup with lemon   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmaz 500 HUF
•  Split pea stew with oat fritters   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmaz 1200 HUF
•  Hungarian seitan and tofu ragout with roasted potatoes   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmaz 1500 HUF
2021. október 26., kedd
•  Házias burgonyaleves galuskával, yofuval   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmaz 500 Ft
•  Sütőtöksteak polentával, "majonézes" céklával   szóját tartalmazzellert tartalmaz 1500 Ft
•  Currys csicseri dahl barna rizzsel   zellert tartalmazszezámmagot tartalmaz 1500 Ft
26 October 2021, Tuesday
•  Homemade potato soup with noodles and "yofu"   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmaz 500 HUF
•  Winter squash steak with polenta and beets in "mayonnaise"   szóját tartalmazzellert tartalmaz 1500 HUF
•  Chickpea curry dahl with brown rice   zellert tartalmazszezámmagot tartalmaz 1500 HUF

* Nem gluténmentes környezetben készült, hozzáadott glutént nem tartalmaz.
Napi ajánlataink a készlet erejéig érvényesek. A változtatás jogát fenntartjuk!
* Made in an environment containing gluten, contains no added gluten.
Our daily offers have limited availability. We reserve the right to make changes!

Jelmagyarázat:
glutént tartalmaz glutént tartalmaz
szóját tartalmaz szóját tartalmaz
zellert tartalmaz zellert tartalmaz
mustárt tartalmaz mustárt tartalmaz
dióféléket tartalmaz dióféléket tartalmaz
szezámmagot tartalmaz szezámmagot tartalmaz
mogyorót tartalmaz mogyorót tartalmaz

Napfényes Étterem és Cukrászda
Napfényes Restaurant and Confectionery

1053 Budapest, Ferenciek tere 2.
(Veres Pálné – Curia utca sarok / on the corner of Veres Pálné and Curia street)
Nyitva tartás: H–V 11:30–21:00 (konyha: 20:30-ig)
Open: Monday-Sunday 11:30 am – 9:00 pm (kitchen closes at 8:30 pm)
Asztalfoglalás / Reservations: +36 20 311 0101

Ételrendelés, egyéb információk / Order for takeaway, other information: +36 20 311 0313
Házhoz szállítás rendelés a Wolt, a Netpincér és a Bolt Food oldalán / Orders through Wolt, Netpincer and Bolt Food: 11:00–20:30 / 11:00 am–8:30 pm

Navigáció – Napfényes Étterem és Cukrászda

Napfényes Étterem és Cukrászda – Vegán, vegetáriánus étterem