Hogyan lehet biztosítani a szervezet fehérjeszükségletét, ha nem fogyasztunk állati eredetű ételeket?

avokado

Az ember az emésztés során a fehérjéket aminosavakra bontja le, ezekből építi fel a saját fehérjéit.

Nem az elfogyasztott fehérjét építi be tehát, hanem az aminosavakat, ezért minden alapot nélkülöz az a kijelentés, miszerint az állati fehérje azért jobb, mint a növényi, mert közelebb van szerkezetében az emberihez. A másik alaptalan, de széles körben elterjedt tévhit, hogy a növények nem teljes értékű fehérjét tartalmaznak, ezért rosszabb minőségűek. Ez a mítosz az esszenciális aminosavakra vezethető vissza. Nyolc aminosavról van szó, amelyeket a szervezet nem tud előállítani, ezért mindenképpen kívülről kell őket a szervezetbe vinni. A természet bölcs, minden élőlény ugyanazokból az aminosavakból épül fel, így a növényekben és az állatokban egyaránt megtalálhatóak az ember számára esszenciális aminosavak. Igaz, az állati fehérjék mind a nyolc aminosavat tartalmazzák, a növények pedig általában nem az összeset. Azt a fehérjét hívja a természettudomány teljes értékűnek, amely az összes, az adott élőlény számára esszenciális aminosavval rendelkezik. A növények közül ilyen a kelbimbó, a sárgarépa, a kukorica, a karfiol, az uborka, a tök, a burgonya, a zöldborsó, az összes dióféle, a szezám- és napraforgómag, valamint a paradicsom fehérjéi.

Nem szükséges azonban minden étkezés alkalmával teljes értékű fehérjét fogyasztani, de még naponta sem. A szervezet ugyanis „képes bármilyen aminosavhoz hozzájutni a saját tartalékából, ha az egy adott étkezésből hiányzik is.” (Dr. E. S. Nasset) Ezzel a témával számos kutató foglakozott behatóan már az ötvenes évek elején (pl. Dr. P. Bianchi, Dr. R. Hilf, Dr. H. Braun, Dr. H. N. Munro), és többszörösen bebizonyosodott, hogy az ember számára tökéletesen megfelel az állati fehérjétől teljesen mentes étrend (Dr. G. L. de Romana, Dr. J. T. Dwyer,, Dr. J. M. Howe, Dr. J. Knapp, Dr. M. Abdullah, Dr. S. K. Kon stb.)

 

Rólunk mondták
4200+ visszajelzés alapján
5
4
3
2
1
Leave a Review
If you’ve used this product, leave a review and help the other customers to do right choise.
Woodsowl
Woodsyowl
2023.06.24.
Minden, amit ettünk, finom és ízletes volt. A babgulyás finom volt, de egy kicsit más, mint a többi, amit eddig a városban ettem.
A Tucson pizza jó volt, és a hideg nyers cukkini tészta étel csodálatos és frissítő volt a melegben.
A szolgáltatás kiváló volt, és a légkör is nagyon élveztes. Az adagok tisztességesek.

Ilyés Noémi
Noémi Ilyés
2023.01.09
Az egyik legjobb vegán étterem a városban. Ha meg szeretnél kóstolni néhány vegán magyaros ételt, akkor ez az a hely, ahova el kell menned. Számtalanszor jártam már itt, még a nem vegán családtagjaim is nagyon élvezik a Napfényes ételeket és édességeket. Néhány dolog, amit ajánlok: wok tészta zöldségekkel, quinoa rizottó "cheddar" szósszal, gyros tál és gyümölcsleves, ha van (ha jól emlékszem, ez csak szezonális kínálat az étlapon), somlói galuska, marcipán torta szelet. Nagyon jó a szejtánjuk, jól van elkészítve és fűszerezve, mindenképp ki kell próbálni!!
Hannah Jeffreys
2023.07.04
Az étel zseniális volt! Nagyon széles és ínycsiklandozó kínálat, és az adagok mérete is nagyszerű volt. Nagyon ajánlom mindekinek! Akár vegán vagy, akár nem.

1053 Budapest, Ferenciek tere 2.
(Veres Pálné – Curia utca sarok)

Nyitva tartás: H–V 11:30–21:00
(konyha: 20:30-ig)

Aznapi asztalfoglalás telefonon: +36 20 311 0101

Ételrendelés elvitelre: +36 20 311 0313

INFORMÁCIÓK
Ajándékozz élményt szeretteidnek!

Ajándékutalványaink beválthatók éttermi és cukrászdai fogyasztásra, főzőworkshopokra, valamint rendezvénytermi programjainkra (irodalmi estekre, koncertekre, önismereti előadásokra, gyerekprogramokra, bűvészműsorokra, stb.) is!
Az utalványok fél évig érvényesek, így garantáltan találnak kedvükre való programot!

Hírlevél feliratkozás
Értesülhetsz napi ajánlatainkról, akcióinkról, programjainkról.
© 2007-2024 Minden jog fenntartva.
Napfényes Vegán Étterem és Rendezvényterem - vegán étterem Budapest, vegán étel házhozszállítás, vegán étel rendelés.
en_GB