• tej2

Mivel gazdagítható a tejérzékenyek étrendje?

A tejfogyasztás – értve ezalatt más emlősfajok tejének felnőttkori fogyasztását – nem természetes az ember számára.

Az elválasztás után a tej alkotóelemeit bontó enzimek termelése leáll.

A tejet sokan magas kalciumtartalma miatt fogyasztják, fontos tudni azonban, hogy a pasztörizálás során a tejben olyan folyamatok mennek végbe, amelyek miatt a kalcium egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben tud hasznosulni a szervezet számára, azaz többségében nem épül be a csontokba. Ehelyett lerakódik az érfalakra, a csigolyák közé és a csontok külső felületére, elindítva ezzel a meszesedést. Ha belegondolunk abba, mennyi tejtermék fogy például hazánkban a polcokról, feltételezhetjük, hogy ennek a mennyiségnek elvileg meg kellene oldania a csontritkulás problémáját. A valóság azonban az, hogy a csontritkulás ma népbetegségnek számít. Mi lehet ennek az oka? Amellett, hogy a pasztörizáláson átesett tej és tejtermék kalciumtartalma nem hasznosul, a másik ok a vegyes étrend savasító hatása. A savasság ellensúlyozására a szervezet ugyanis kalciumot áramoltat ki a csontokból – ez a folyamat a csontritkulás egyik fő oka. A fent leírtak következtében a csontritkulás és a meszesedés az esetek 90 százalékában egyszerre fordulnak elő.

A kalciumbevitel megoldható azonban más módon is: a mák és a szezámmag például kiváló természetes kalciumforrások, kalciumtartalmuk magasabb mint a tehéntejé, és be is tud épülni a csontokba.

A tej pótlása mint igény felmerülhet gasztronómiai okokból is – nos, erre kiváló megoldást nyújtanak a gabonaalapú, növényi „tejek”, amelyekből egyre szélesebb a kínálat: ma már kapható rizstej, zabtej, sőt, még kölesből készült „tej” is. Ezek többnyire alkalmasak a tej helyettesítésére az olyan főtt ételek esetében, amelyek eredeti receptje tejet tartalmaz. A vegán konyha részei emellett a gabonákból készült tejszínek is: pl. a rizstejszín és a zabtejszín. Ma már kaphatóak gabona vagy szója alapú „joghurtok”, pudingok, „sajtok”, főtt kölesből pedig kiváló túróutánzat készíthető (lásd éttermünk „hamis túrógombócát”!).

 

{include_content_item 120 nested=1}

2011-10-24T11:24:34+00:00
2020. október 20., kedd
•  Krémleves sült zöldségekből, pirított magvakkal   zellert tartalmazdióféléket tartalmazszezámmagot tartalmaz 500 Ft
•  Rakott kelkáposzta yofuöntettel   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmaz 1500 Ft
•  Szejtán nuggets tepsis burgonyával, amerikai káposztasalátával   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmazmustárt tartalmaz 1500 Ft
20 October 2020, Tuesday
•  Fried vegetable cream soup with toasted seeds   zellert tartalmazdióféléket tartalmazszezámmagot tartalmaz 500 HUF
•  Layered cabbage with yofu sauce   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmaz 1500 HUF
•  Seitan nuggets with roasted potatoes and coleslaw   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmazmustárt tartalmaz 1500 HUF
2020. október 21., szerda
•  Füstölt lencseleves   glutént tartalmazzellert tartalmaz 500 Ft
•  Marokkói csicseriragu grillezett padlizsánnal, jázmin rizzsel   zellert tartalmaz 1500 Ft
•  Kölesfasírt hagymás tört burgonyával, lilakáposztával   szóját tartalmazzellert tartalmaz 1500 Ft
21 October 2020, Wednesday
•  Smoked lentil soup   glutént tartalmazzellert tartalmaz 500 HUF
•  Moroccan chickpea ragout with grilled eggplant and jasmine rice   zellert tartalmaz 1500 HUF
•  Millet fritters with red cabbage, mashed potatoes and onions   szóját tartalmazzellert tartalmaz 1500 HUF

* Nem gluténmentes környezetben készült, hozzáadott glutént nem tartalmaz.
Napi ajánlataink a készlet erejéig érvényesek. A változtatás jogát fenntartjuk!
* Made in an environment containing gluten, contains no added gluten.
Our daily offers have limited availability. We reserve the right to make changes!

Jelmagyarázat:
glutént tartalmaz glutént tartalmaz
szóját tartalmaz szóját tartalmaz
zellert tartalmaz zellert tartalmaz
mustárt tartalmaz mustárt tartalmaz
dióféléket tartalmaz dióféléket tartalmaz
szezámmagot tartalmaz szezámmagot tartalmaz
mogyorót tartalmaz mogyorót tartalmaz

Napfényes Étterem és Cukrászda
Napfényes Restaurant and Confectionery

1053 Budapest, Ferenciek tere 2.
(Veres Pálné – Curia utca sarok / on the corner of Veres Pálné and Curia street)
Asztalfoglalás / Reservations: 06-20-311-0313
Nyitva tartás: H–V 11:30–21:00
Open: Monday-Sunday 11:30 am – 9 pm
Konyhazárás / Kitchen closes: 20:30 / 8:30 pm

Navigáció – Napfényes Étterem és Cukrászda

Napfényes Étterem és Cukrászda – Vegán, vegetáriánus étterem