Napfényes Receptek I.

Célunk e füzetecskével segíteni mindazoknak, akik étrendjüket a természetes életmód elveinek megfelelően szeretnék kialakítani. Igyekeztünk a gyűjteménybe kipróbált, jól bevált vegán recepteket összegyűjteni, melyek a különböző ételféleségek széles skáláját fedik le a gabonakásáktól az édességekig. Ezekből válogatva a mindennapi étkezésünkhöz, valamint különleges alkalmakra egyaránt készíthetünk változatos, egészséges és ízletes ételeket!

A gyűjteményben található receptek a tiszta növényi étrendnek megfelelő alapanyagokat tartalmazzák, vagyis főleg gabona- és zöldségféléket, olajos magvakat, növényi olajat, aszalt gyümölcsöket és fűszereket. Nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű összetevőt (húst, tojást, tejterméket), és nem tartalmaznak ásványi, illetve denaturált alapanyagokat sem: nincs tehát bennük például só, fehérliszt vagy kristálycukor.

A felhasznált alapanyagok mellett igyekeztünk ügyelni az ételekben szereplő anyagok megfelelő párosítására is. A zöldségfélék például jól összeillenek a gabonafélékkel és az olajos magvakkal. A gyümölcsök viszont általában nem „férnek össze” semmilyen más ételféleséggel, sőt többféle gyümölcsöt sem tanácsos egy étkezésen belül fogyasztani. Az összeillő és össze nem illő ételpárosítások a füzet végén táblázatos formában megtalálhatóak.

I. SALÁTÁK

1. Piros-fehér-zöld saláta  
2. Csicsókasaláta  
3. Káposztasaláta napraforgócsírával  
4. Brokkolisaláta  
5. Napraforgómagos spenótsaláta  
6. Téli almás saláta  
7. Zellersaláta curry-vel  
8. Franciasaláta  
9. Könnyű zöldsaláta  
10. Téli zöldségsaláta  
11. Uborkasaláta napraforgóöntettel és zöldpaprikával  
12. Kapros-káposztás uborkasaláta 

II. SZENDVICSKRÉMEK, PÁSTÉTOMOK

1. Tökmagos zöldségkrém  
2. Köleskörözött  
3. Padlizsánpástétom  
4. Búzacsíra-pástétom  
5. Szendvicskrém napraforgómagból  
6. Avokádókrém  
7. Szezámos diókrém  
8. Szezámos hagymakrém  
9. Csicseriborsó-pástétom  
10. Mogyorókrém („Nutella”)  
11. Szójapástétom  
12. Bazsalikomos kesudiópástétom (Pesto) 

III. LEVESEK, FŐZELÉKEK

1. Hajdinás karfiolleves  
2. Sütőtökleves  
3. “Trikolor” leves  
4. Zellerkrémleves  
5. Kukoricaleves újhagymával  
6. Zöldbableves kölessel  
7. Karfiolfőzelék  
8. Spenótfőzelék  
9. Frankfurti zöldségfőzelék  
10. Répafőzelék  
11. Babfőzelék  
12. Borsófőzelék 

IV. FŐÉTELEK

1. Rakott kelkáposzta búzával  
2. Zöldséges hajdina  
3. Tepsis zöldség  
4. Tök- (cukkíni-, csillagtök-, padlizsán-) pörkölt
5. Zöldpörkölt  
6. Töltött káposzta  
7. Kínai tészta  
8. Túrós” tészta  
9. Hamis “vadas” mártás  
10. Mandulával töltött cukkíni  
11. Rakott rizs  
12. Zöldséges árpakása

V. FASÍRTOK, FELTÉTEK

1. Zöldséges zabropogós  
2. Falafel  
3. Sült padlizsán  
4. Bundás zöldségek (pakóra)  
5. Bulgurlabdák  
6. Egybesült lencsefasírt  
7. Lencsefasírt
8. Diós “sajtgolyók”
9. Kölesgombóc  
10. Répával töltött vagdalt  
11. Zöldségfasírt  
12. Bundáskenyér 

VI. ÉDESSÉGEK, SÜTEMÉNYEK

1. Palacsintatészta  
2. Almás lepény  
3. Karobtorta  
4. Kókuszgolyó kölesből  
5. Gyors mákos kölessütemény  
6. Linzertészta  
7. Pirított szezámmagos “töpörtyűs” pogácsa  
8. Kukoricagombóc  
9. Csöröge  
10. Köményes-napraforgós keksz  
11. Hamis túrógombóc  
12. Bejgli (diós, mákos) 

VII. EGYÉB

1. Habarás többféleképpen  
2. Panír  
3. Rizstej házilag  
4. Mandulatej  
5. “Tejföl” mandulából  
6. Szójatej  
7. Szójatejföl  
8. Majonéz tofuból  
9. Kapormártás  
10. Hagymás tortácska  
11. Kenyér  
12. Napon sült kenyér 

TÁBLÁZATOK

Egyes ételfajták összeillő és össze nem illő párosításai
Egyes gabonafajták különböző jellemzői

ASZTALI ÁLDÁSOK

{embed where=content&where_id=100}

2017-06-30T12:30:43+00:00
2020. augusztus 7., péntek
•  Lencsegulyás   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmaz 500 Ft
•  Magyaros zabfasírt hagymás tört burgonyával, párolt káposztával   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmaz 1500 Ft
•  Mustáros cukkiniragu párolt rozspehellyel   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmazmustárt tartalmaz 1500 Ft
7 August 2020, Friday
•  Lentil goulash soup   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmaz 500 HUF
•  Hungarian oat fritters with mashed potatoes, onions and braised cabbage   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmaz 1500 HUF
•  Zucchini stew with mustard and steamed rye flakes   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmazmustárt tartalmaz 1500 HUF
2020. augusztus 8., szombat
Séfünk ajánlata   
•  Tárkonyos-"tejszínes" zöldségraguleves   szóját tartalmazzellert tartalmaz 690 Ft
•  Zöldségkrémes rántott palacsinta hagymás burgonyával, tartárral   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmazmustárt tartalmaz 2300 Ft
8 August 2020, Saturday
Chef's choice   
•  Creamy vegetable ragout soup with tarragon   szóját tartalmazzellert tartalmaz 690 HUF
•  Fried crêpes filled with vegetable cream served with mashed potatoes, onions and tartar sauce   glutént tartalmazszóját tartalmazzellert tartalmazmustárt tartalmaz 2300 HUF

* Nem gluténmentes környezetben készült, hozzáadott glutént nem tartalmaz.
Napi ajánlataink a készlet erejéig érvényesek. A változtatás jogát fenntartjuk!
* Made in an environment containing gluten, contains no added gluten.
Our daily offers have limited availability. We reserve the right to make changes!

Jelmagyarázat:
glutént tartalmaz glutént tartalmaz
szóját tartalmaz szóját tartalmaz
zellert tartalmaz zellert tartalmaz
mustárt tartalmaz mustárt tartalmaz
dióféléket tartalmaz dióféléket tartalmaz
szezámmagot tartalmaz szezámmagot tartalmaz
mogyorót tartalmaz mogyorót tartalmaz

Napfényes Étterem és Cukrászda
Napfényes Restaurant and Confectionery

1053 Budapest, Ferenciek tere 2.
(a Veres Pálné és a Curia utca sarkán
/ on the corner of Veres Pálné and Curia street)
Telefon/Telephone: 06-20-311-0313
Nyitva tartás: H–V 11:30–21:00
Open: Monday-Sunday 11:30 am – 9 pm
Konyhazárás / Kitchen closes: 20:30 / 8:30 pm

Navigáció – Napfényes Étterem és Cukrászda

Napfényes Étterem és Cukrászda – Vegán, vegetáriánus étterem