„Csak egyetlen betegség létezik: a méreglerakódás.”
(Romolo Mantovani)
A mérgek a civilizációs életmód következtében jutnak a szervezetbe. A lerakódás több fázisban történik, egyre súlyosabb betegségeket okozva. Minél korábbi fázisban kezdjük a szervezet tisztítását, annál hamarabb gyógyulunk. Az első három fázisban még könnyű visszafordítani a folyamatokat, a saját védekezés még jól működik. Ezt a szakaszt humorális fázisnak is hívják, mert a mérgek a testnedvekben találhatóak.
A második három fázisnál – összefoglaló néven: celluláris fázis – a mérgek a sejten belüli térben rakódnak le, ekkor már csak külső segítséggel nyerhető vissza az egészség.
A szervezet a gyógyulás során visszafelé halad a fázisokon.
1. fázis: exkréció – normál kiválasztás
Verejtékezés, könny, légzés útján, széklet, vizelet, menstruáció. 2. fázis: reakció – rendellenes kiválasztás
Pl. hasmenés, hányás, túlzott izzadás, túl sok vizelet, láz, köhögés, orrfolyás, tüsszentés, heveny gyulladás. 3. fázis: depozíció – megkezdődik a mérgek lerakódása.
Leggyakrabban a kötőszövetekbe, üregekbe, mellbe, bélcsatornába, nemi szervekbe rakódnak le. Kövek, ciszták, ödémák, mióma, lipómák, polipok, súlytöbblet keletkezik. A székrekedés is ide tartozik.
4. fázis: impregnáció – a mérgek a sejten belüli térbe hatolnak
Pl. vesekárosodás, májkárosodás, allergia, asztma,fejfájás, migrén, gyomorfekély, szív- és érrendszeri problémák. 5. fázis: degeneráció – sejtek leépülése, sorvadása indul meg
Pl. csontritkulás, infarktus, agyvérzés, cukorbetegség, reuma, köszvény, sclerosismultiplex, TBC, Bechterew-kór 6. fázis: neoplazma – rosszindulatú elfajulások
Pl. leukémia, szarkóma, tüdő-, máj-, veserák |
„A betegségek alapvető oka a mérgeződés.”
(dr. Bieler)
A szervezet a kiválasztószerveken keresztül igyekszik megszabadulni a méreganyagoktól. A fő kiválasztószerveink, a máj és a vese erősítése a tisztítókúrák lényege.
A növényekben található szerves só hőkezelés hatására átalakul szervetlen sóvá. A vese napi 2–3 g szervetlen sót képes kiválasztani. Az élelmiszeripar ennél jóval több sót használ egy bolti kenyér elkészítéséhez. A többlet só lerakódik, és kőképződéshez, (érel)meszesedéshez vezet. A tengeri só csupán egy fokkal jobb a konyhasónál, kb. 90 %-ban káros, míg a konyhasó 100 %-ban. A vese segítése érdekében kerüljük a sót, és fogyasszunk sok folyadékot! Kifejezetten vesetisztító, vizelethajtó tea az aranyvessző, a nyírfalevél és a zsurló teája. A szervetlen só vizet köt meg, akadályozza a húgysav kiürülését, rabolja a kálciumot, károsítja az idegrendszert és a szívet. Az alábbi betegségeket idézi még elő: zöldhályog, magas vérnyomás, bőrkeményedés, időskori elbutulás.
„A só szervetlen anyag, izgató és mérgező hatású.”
(Dr. Shelton)
A vesét segítő tisztítókúrák: citromkúra, desztillált víz kúra, tejsavókúra, káposztalé kúra, dinnyekúra és körtekúra.
A fehér cukorból alkohol képződik, ez utóbbi károsítja a májat, gyulladást és/vagy megnagyobbodást okoz nála. Ilyen esetekben a májat hűteni kell pl. nyers uborkával, káposztával, céklával, szőlővel, ananásszal vagy citrusfélékkel. A máj működését a keserű ízű teák segítik: zsálya, fehér üröm, ezerjófű, gyermekláncfű és ezek keveréke.
A cukor elrabolja a B vitaminokat és a kálciumot a szervezettől. A következmény: hajhullás, idegesség, ingerlékenység, hiperaktivitás, agresszivitás stb.
Az emésztési zavarok 40–50%-a megszűnik, ha kivonják a fehér cukrot az étrendből.
A többletfehérje mind a májat, mind a vesét károsítja. (pl. a vesecsatornácskákat „eltömítik” a rothadás során keletkezett fehérje lebomlási termékek.)
Amikor a máj és a vese túlterhelődik, nem bírja a méreganyag mennyiséget kiválasztani, a szervezet bekapcsolja a másodlagos kiválasztószerveket: a bőrt és a tüdőt.
A kívülről és a belülről bevitt mérgek egyaránt támadják a bőrt. A zsíros krémek, állati szappanok, vegyszeres tusfürdők eltömítik a bőrpórusokat, megváltoztatják a bőr felületének kémhatását és baktériumflóráját, megszüntetik a bőr természetes védelmét. A vérkeringés viszi a bőrbe a mérgeket, ezért a vértisztítás a legfontosabb (pl. csalántea kúra, böjt). Közvetlenül a bőrre ható segítő módszerek: izzasztás, frottírozás, friss levegő, napfény. A fahéjolaj kúra kívülről és belülről is tisztítja a bőrt.
Ezek az élelmiszerek csökkentik a tüdőkapacitást és a tüdő tisztító funkcióját. A hurutképződés előidézői közül a leghatékonyabbak a tej és a tejtermékek (sajt, túró). Utána következnek a húsfélék, halak és a tojás, majd a szója, a proteinkészítmények, élesztő végül a hüvelyesek.
Hurutoldók: hagyma, gyümölcsök, zöldségek, héjában sült krumpli, hársfavirágtea, bodzavirágtea, kakukkfűtea, édesgyökértea, eukaliptuszolaj kúra, fokhagyma kúra.
Eszközök: valódi ausztrál eukaliptuszolaj
a.) Reggel és este egy mokkáskanál mézbe vagy juharszirupba eukaliptuszolajat teszünk; első nap három cseppet, második nap négy cseppet, naponta növeljük egy cseppel az ötödik napig (hét csepp), onnantól csökkentsük cseppenként (6. napon 6 csepp) három cseppig.
b.) Akut vagy krónikus légúti problémák esetén az eukaliptuszolaj hatása felerősíthető citrusfélékkel.
Első nap éhgyomorra egy deci meleg vízbe öt csepp eukaliptuszolaj, este egy csésze frissen facsart citrom- vagy narancslé. A második naptól egy cseppel növekszik a reggeli adag, naponta egészen kilenc cseppig (ötödik nap), majd visszacsökken öt cseppre (kilencedik nap).
Párhuzamosan fontos külsőleg is használni az olajat: inhalálás eukaliptuszolajos vízzel, vagy bedörzsölés mandulaolajjal, melybe egy-két csepp eukaliptuszolajat kevertünk, vagy a fürdővízbe csepegtetni az eukaliptuszolajat.
Mely betegségek esetén ajánlott? Asztma, hurutos megbetegedések, megfázás, cukorbetegség, láz, reuma (bedörzsölni vele a fájó testrészt), vese- és hólyagfertőzés, TBC, férgesedés.
Mikor érdemes végezni a kúrát? Egész évben, de legjobb tavasszal és ősszel.
Eszközök: Frissen csavart citromlé átszűrve (lehetőleg üvegfacsarót és műanyag szűrőt használjunk).
A citromlevet higítatlanul kortyolgatva fogyasszuk! Ha töményen nem bírjuk, lehet pár napig higítva inni; ha rosszak a fogaink, épségük érdekében használhatunk szívószálat. A kúrát Romolo Mantovani olasz természetgyógyász ajánlotta a betegeinek.
éhgyomorra | ebéd előtt fél órával |
vacsora előtt fél órával |
|
1. nap | 1 | ||
2. nap | 1 | 1 | |
3. nap | 1 | 1 | 1 |
4. nap | 2 | 1 | 1 |
… | |||
9–15 vagy 18. napig | 3 | 3 | 3 |
16. vagy 19. nap | 3 | 3 | 2 |
17. vagy 20. nap | 3 | 2 | 2 |
… | |||
23. vagy 26. nap | 1 | 0 | 0 |
A kúra mellett növényi étrend ajánlott. Tisztulási tünetek így is előfordulhatnak: pl. fejfájás, hányinger, szédülés, bőrkiütések, korábbi, gyógyszerekkel elnyomott betegségek tünetei, de vegyes étrend mellett ezek sokszorosára fokozódnának.
Mely betegségek esetén ajánlott? Vérszegénység, túlsúly, ízületi gyulladás, vese- és májbetegségek, ödéma, meszesedés, kövek, krónikus gyulladás, fertőzések.
Mikor érdemes végezni a kúrát? Tavasszal és ősszel a leghatékonyabb, maximum évente kétszer.
Eszközök: desztillált víz.
A desztillált vízhez fokozatosan szoktatjuk hozzá a szervezetet: 1. nap 1 dl, 2. nap 2 dl…
Maga a kúra napi 3,6 liter desztillált víz elfogyasztását jelenti huszonegy napig. Csak sómentes étrend mellett ajánlott. Sós ételek fogyasztása mellett nagyon erős tisztulási tünetek jelentkeznek: vérnyomásesés, ájulás, rosszullét.
Betegség esetén a kúrát huszonegy nap szünet kövesse, majd újra huszonegy nap kúra. Súlyos betegség esetén tizenkét hétig lehet folyamatosan kúrázni (pl. rosszindulatú daganatnál, amikor a beteg nem képes böjtölni). A 3,6 liter desztillált vizet négy deciliterenként igyuk kilenc alkalomra elosztva: éhgyomorra, két óra múlva, két óra múlva, két óra múlva, ebéd után két órával, két óra múlva, két óra múlva, vacsora után két órával, illetve lefekvés előtt.
Dr. Hanish a böjt után a legjobbnak ezt a kúrát tartotta.
Milyen betegség esetén ajánlott? Emésztési zavarok, gyomor- és bélproblémák, vese- és hólyagbetegségek, szívproblémák, érszűkület, érelmeszesedés, reuma, köszvény, ödéma, nemi szervek betegségei.
Mikor érdemes végezni a kúrát? Bármikor, de legjobb tavasszal és ősszel.
Eszközök: étkezési szódabikarbóna.
A kúra során huszonegy napig napi háromszor veszünk be szódabikarbónát feloldva egy deciliter meleg vízben. Éhgyomorra egy csapott mokkáskanálnyit, ebéd és vacsora előtt negyed órával egy-két csipetnyit használjunk!Mellette lúgos étrend ajánlott, a kúra erősen lúgosít.Külsőleg: forró szódabikarbónás lábáztatás esténként.
Milyen betegség esetén ajánlott? Immungyengeség, fekélyesedés, gyulladások.
Mikor érdemes végezni a kúrát? Bármikor, de legjobb tavasszal és ősszel.
Eszközök: fahéjolaj, citromolaj, valamilyen hidegen sajtolt olaj (pl. mandula, avokádó)
A kúra tíz napig tart, melynek során minden reggel és este hideg, illetve langyos vízzel frottírozunk (vizes frottírtörülközővel átdörzsöljük a testünk). Az esti frottírozás után bekenjük magunkat egy evőkanál hidegen sajtolt olajjal, melybe öt csepp fahéjolajat és tíz csepp citromolajat tettünk. Éhgyomorra első nap fogyasszunk el egy kiskanál mézet, melybe egy csepp fahéjolajat kevertünk! Második nap két cseppet, harmadik nap három cseppet tegyünk bele! A negyedik naptől a tizedikig egy csepp fahéjolajat tegyünk egy deciliter meleg vízbe, és kortyolva igyuk meg! A kúra mellett növényi étrend ajánlott.
Mely betegségek esetén ajánlott? Különféle bőrbetegségek (akne, ekcéma stb.), emésztési zavarok, fertőzések, görcsök, férgesedés, szívgyengeség.
Mikor érdemes végezni a kúrát? Inkább hideg időszakban, mert fűtő hatású.
A tisztítókúrák közül a legjobb a böjtkúra, amiről részletesen a Manifesztum második és huszonötödik számában lehet olvasni. A gyümölcskúrák során egyféle gyümölcsöt fogyasztunk pár hétig, napi másfél-két kilogramot négy-öt alkalomra elosztva. A nyerskúra általános méregtelenítő, ilyenkor több hétig csak nyers növényi ételeket fogyasztunk (gyümölcs, zöldség, gabona, olajos magvak). További tisztítókúrák találhatóak: Ferencsik István: Kúrák könyve I–II. című műveiben.
Tibor Váradi
{include_content_item 119 nested=1}
1053 Budapest, Ferenciek tere 2.
(on the corner of Veres Pálné and Curia steet)
Opening hours: Mon-Sun 11:30 a.m. to 9:00 p.m
(kitchen closes at 08:30 pm)
Same day reservations: +36 20 311 0101
Order takeaway: +36 20 311 0313
Our gift vouchers can be redeemed for restaurant and confectionary consumption, cooking workshops, and our event hall programs (for literary evenings, concerts, self-knowledge lectures, children's programs, magic shows, etc.) too!
The vouchers they are valid for half a year, so you are guaranteed to find a program to your liking!