A tejfogyasztás – értve ezalatt más emlősfajok tejének felnőttkori fogyasztását – nem természetes az ember számára.
Az elválasztás után a tej alkotóelemeit bontó enzimek termelése leáll.
A tejet sokan magas kalciumtartalma miatt fogyasztják, fontos tudni azonban, hogy a pasztörizálás során a tejben olyan folyamatok mennek végbe, amelyek miatt a kalcium egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben tud hasznosulni a szervezet számára, azaz többségében nem épül be a csontokba. Ehelyett lerakódik az érfalakra, a csigolyák közé és a csontok külső felületére, elindítva ezzel a meszesedést. Ha belegondolunk abba, mennyi tejtermék fogy például hazánkban a polcokról, feltételezhetjük, hogy ennek a mennyiségnek elvileg meg kellene oldania a csontritkulás problémáját. A valóság azonban az, hogy a csontritkulás ma népbetegségnek számít. Mi lehet ennek az oka? Amellett, hogy a pasztörizáláson átesett tej és tejtermék kalciumtartalma nem hasznosul, a másik ok a vegyes étrend savasító hatása. A savasság ellensúlyozására a szervezet ugyanis kalciumot áramoltat ki a csontokból – ez a folyamat a csontritkulás egyik fő oka. A fent leírtak következtében a csontritkulás és a meszesedés az esetek 90 százalékában egyszerre fordulnak elő.
A kalciumbevitel megoldható azonban más módon is: a mák és a szezámmag például kiváló természetes kalciumforrások, kalciumtartalmuk magasabb mint a tehéntejé, és be is tud épülni a csontokba.
A tej pótlása mint igény felmerülhet gasztronómiai okokból is – nos, erre kiváló megoldást nyújtanak a gabonaalapú, növényi „tejek”, amelyekből egyre szélesebb a kínálat: ma már kapható rizstej, zabtej, sőt, még kölesből készült „tej” is. Ezek többnyire alkalmasak a tej helyettesítésére az olyan főtt ételek esetében, amelyek eredeti receptje tejet tartalmaz. A vegán konyha részei emellett a gabonákból készült tejszínek is: pl. a rizstejszín és a zabtejszín. Ma már kaphatóak gabona vagy szója alapú „joghurtok”, pudingok, „sajtok”, főtt kölesből pedig kiváló túróutánzat készíthető (lásd éttermünk „hamis túrógombócát”!).
1053 Budapest, Ferenciek tere 2.
(on the corner of Veres Pálné and Curia steet)
Opening hours: Mon-Sun 11:30 a.m. to 9:00 p.m
(kitchen closes at 08:30 pm)
ÜNNEPI NYITVA TARTÁS: december 24–26. és dec. 31–január 2. között mi is pihenünk. Áldott Ünnepeket kívánunk!
Same day reservations: +36 20 311 0101
Order takeaway: +36 20 311 0313
Our gift vouchers can be redeemed for restaurant and confectionary consumption, cooking workshops, and our event hall programs (for literary evenings, concerts, self-knowledge lectures, children's programs, magic shows, etc.) too!
The vouchers they are valid for half a year, so you are guaranteed to find a program to your liking!