A napfény íze a Napfényes Étteremben

Tacskó Muki meglátja a fényt az alagút végén.

A napfény, izé

Furcsa dolog a piac. Általában tapasztalt főorvosként jól kitapintja a magyar ember ütőerén annak hiánybetegségeit, jó érzékkel állapítja meg, hogy a társadalomnak mire is van éppen szüksége. Hogy mindenképpen szüksége van a magyarnak például digitális képkeretre, wellness-hétvégére és lakossági technóra. És ki is váltja a magyar polgár rendületlenül a felírt recepteket, jóllehet már nagyon unja az ötvenezredszerre felvillanó „Anyuval és a kicsikkel Sárváron” képet és fáj a feje az autórádióban szóló tuctuctól.

Vannak olyan igények azonban, amelyekre Dr. Piac egyáltalán nem reagál, hiába tolja az ember az orra alá az egyértelmű leleteket. Abszurd például az a helyzet, hogy Budapesten az utóbbi két évben több vegetáriánus étterem zárt be, mint ahány kinyitott. Hatalmas veszteség volt a fővárosi vegetáriánus közösségnek a Cukor utcai Vegetárium megszűnése, a Veggie Express a Kristóf téren amint megnyitott, már be is zárt, eltűnt a remek hangulatú Wabisabi a Visegrádi utcából és az utóbbi két évben követhettük végig a Krúdy Gyula utcai Biopont végvonaglását és pusztulását, amin maga a nagy gourmand Krúdy is elszomorodott volna. Nem hiszem, hogy a húsipari lobbi állna a jelenség a háttérben, én még legalábbis nem hallottam, hogy hentesek vegetáriánus éttermekre támadtak volna húsbárddal a kezükben, jóllehet figyelem a híreket. Pedig igény az volna az ilyen helyekre, legalábbis hétköznap, ebédidőben a vegetáriánus éttermek tömve vannak, már ami még megmaradt.

Derűs eklektika

Messze sugárzó „állócsillagként” ragyog azonban immár sok éve a VII. kerületi Rózsa utca 39. egén a Napfényes Étterem, ahol kizárólag tisztán növényi alapanyagokból készült ételeket szolgálnak fel. A Napfényes koncepciója sok (legyet) répát üt egy csapásra. A naponta változó menükínálat révén ide akár egy gyors ebédre is be lehet térni, de elkölthetünk itt nyugodtan igazi, ráérős vacsorákat is. A hely ügyesen egyensúlyoz tehát a kifőzde és az étterem funkció között.

Ugyanilyen tudatos az étlapon szereplő fogások megválasztása is. Minden egyes étel, még a sütemények is azt bizonyítják, hogy a vegánok gasztronómiai élete nem a grillezett zöldségeknél éri el orgiasztikus csúcspontját, és nem is egy teljes saláta-veteményes felfalása közben, én legalábbis minden embert ide utalnék be, aki ezt hiszi. Itt van például rögtön a legutóbb is tesztelt szejtánbrassói (1850 Ft), ami nem más, mint sült burgonya hagymás-fokhagymás alapon pirított szejtán-, azaz gabonahús-kockákkal. Megbízható fogás a szezámos köntösbe bújtatott, rántott növényi sajt rizibizivel és tartármártással (1950 Ft). Mindkettő tökéletes mása eredetijének, azaz a brassóinak, illetve a rántott sajtnak, azzal a nagy különbséggel, hogy ezek a fogások állati összetevők nélkül érik el ugyanazt az ízélményt. Az étterem jó választás tehát a növényi táplálkozással kapcsolatban előítéletekkel és kétségekkel élő húsevőknek, de a friss vegetáriusoknak is, akik a kezdeti, rizsfőzéssel töltött néhány tragikus hangulatú este után azt hiszik, hogy véget ért a nagy lakomák korszaka.

Most már megennék egy jó, gabonakolbászos pizzát Vendelin barátom!

De itt vannak a különféle pizzák is, amelyekből kedvencem a szénégető (1950 Ft), ahol tönkölytésztára és paradicsommártásra van gabonakolbász, szejtán burger, füstölt tofu, hagyma, fokhagyma bőséggel ráküldve, vagy a háromsajtos (1950 Ft), ami egészen meghökkentő módon háromféle növényi sajttal, úgymint gouda, edami és mozzarella készül. A növényi sajt neve egyébként fantáziadúsan Cheezly, amit nem egy beavatatlan ismerősöm gyakran csúzlinak ért. És hogy mi is az a szejtánburger? Lisztből kivont növényi fehérje, húspogácsa alakúra gyúrva és jól megfűszerezve. A cheezly pedig növényi olajokból és tofuból készül többek között, ízre pontosan ugyanolyan, mint a tejből készült sajt, én legjobban a karakteres gouda, illetve edami ízűt szeretem.

Az árak első látásra borsosnak tűnhetnek, de az ember végül mégse érzi úgy, hogy szórja a pénzt, mint majom a teljes kiőrlésű tönkölylisztet, mivel egy főfogással garantáltan el lehet telni. Mindenképpen válogassunk tehát magunknak a salátapultról is, ha nem akarjuk úgy érezni magunkat, mint a farkas, akinek Piroska köveket varrt a hasába. És ha van még rá igény, lehet válogatni a sütemények között is, amelyek közül én és vidám társaságom legutóbb a Somlói galuskát (750 Ft) kóstolta meg, amit sok vaníliakrémmel, dióval, rizstejjel, és szójatejszínhabbal szolgálnak fel. Olyan volt tehát, mint egy vidám balatoni nyár a Balatonon, a déli parton.

A bennünk lakó barnaköpenyes pedagógus azonban néhány makarenkói körmöst is kell osszon a helynek. Megengedhetetlen, hogy a budapesti vegán gasztrokultúra zászlóshajójának olyan legyen a mellékhelyisége, mint egy vidéki flippercsárda wc-je. Hasznos lenne az is, ha napi menüben szerepelő vegán ételköltemények közül néhány felcsúszna az állandó étlapra is. Mert aki megkóstolhatja a töklevest rozsos gombóccal, a kölesfasírtot köményes káposztával és burgonyával, vagy a hamis-túrós palacsintát forró karobszósszal az rájöhet, hogy a vegánság nem csak arról szól, hogy növényi alapanyagokból készítünk a hagyományos, húsos-tojásos-tejes konyhában szereplő ételeket, ahogyan ezt a fentebb elemezett étlap sugallja, hanem ez a táplálkozás az új ízek, ételek felé vezető innováció végtelen terepe is.

És nem utolsó sorban a Napfényes Étteremben találkozhatunk még példaadóan kedves és segítőkész, ugyanakkor nem tolakodó kiszolgálással is. A hely tehát alkalmas egy gyors evésre is, ülhetünk itt egy korsó rózsavizes limonádé mellett a barátokkal órákon át, vagy vegán Krúdyként elmélkedve nézhetjük, ahogy a házi csipetkével készült zöldséggulyásunkban (790 Ft) összeolvadnak a növényi zsírkörök. És ha ezt sokáig nézzük arra is rájöhetünk, hogy az evés végső soron: sacrum.

A cikk eredeti verziója >>

Customer Reviews
Based on 4200+ feedback
5
4
3
2
1
Leave a Review
If you've used this product, leave a review and help the other customers to make the right choice.
Woodsowl
Woodsyowl
2023.06.24.
Everything we had was tasty and flavorful. The bean Goulash was satisfying and a bit different than the other ones I've had in the city so far. Tucson pizza was good and the cold raw zucchini pasta dish was amazing and refreshing in the heat. Service was excellent and really enjoyed the atmosphere. Decent portions.
This is Noémi
Noémi Ilyés
2023.01.09
One of the best vegan restaurants in town. If you want to try some vegan Hungarian food, this is the place to go. I have been here countless times, even my non-vegan family members really enjoy the Sunny food and sweets. Some things I recommend: wok noodles with vegetables, quinoa risotto with "cheddar" sauce, gyros platter and fruit soup if you have it (if I remember correctly, this is only a seasonal offer on the menu), Somló dumplings, a slice of marzipan cake. Their seitan is very good, well prepared and seasoned, you must try it!!
Hannah Jeffreys
2023.07.04
Food was brilliant!! Really lovely options and portion size was great. Would highly recommend whether you’re vegan or not.

1053 Budapest, Ferenciek tere 2.
(on the corner of Veres Pálné and Curia steet)

Opening hours: Mon-Sun 11:30 a.m. to 9:00 p.m
(kitchen closes at 08:30 pm)

ÜNNEPI NYITVA TARTÁS: december 24–26. és dec. 31–január 2. között mi is pihenünk. Áldott Ünnepeket kívánunk!

Same day reservations: +36 20 311 0101

Order takeaway: +36 20 311 0313

KARÁCSONYI RENDELÉS

INFORMATIONS
Give your loved ones an experience!

Our gift vouchers can be redeemed for restaurant and confectionary consumption, cooking workshops, and our event hall programs (for literary evenings, concerts, self-knowledge lectures, children's programs, magic shows, etc.) too!
The vouchers they are valid for half a year, so you are guaranteed to find a program to your liking!

Sign up for newsletter
You can find out about our daily offers, promotions and programs. The newsletter is in Hungarian.
© 2007-2023 Sunny Restaurant. All rights reserved.
hu_HU