A húspótlók (mint pl. a szejtán, a tofu és egyéb szójakészítmények) nem károsak az emberi test számára?

tofu

A vegetáriánusok körében nagyon közkedvelt alapanyag a szejtán, amelyet húspótlóként tartanak számon.

Többnyire tönkölybúzából készül, de elvileg készíthető más gabonából is. Úgynevezett „szétválasztásos” eljárással készül, amelynek az a lényege, hogy a tönkölylisztből tisztított víz és tengeri só hozzáadásával tésztát készítenek. Pihentetés után a keményítő nagy részét és a tönkölyfehérjét szétválasztják, csökkentve ezzel a gabonában található szénhidráttartalmat. Ezután a kinyert koncentrátumot vízzel átmossák, majd különböző módokon hőkezelik. Fehérjetartalma vetekszik a szójáéval. Fehérjén kívül tartalmazza még szinte az egész B-vitamin családot, E-vitamint, rezet, vasat, mangánt, cinket, magnéziumot, kalciumot, foszfort és szelént.

A tofu egy kínai eredetű élelmiszer, melyet szójatej megaltatásával és a visszamaradt „túró” összenyomásával készítenek. Mára az egész világon széles körben elterjedt, a növények között magas fehérjetartalma miatt főleg a vegetáriánusok étrendjében foglal el fontos szerepet. Szóját  tartalmazó termékek, így a tofu vásárlása esetén is érdemes ellenőriznünk, hogy nem génkezelt szójáról van-e szó, ami tudvalevőleg ártalmas.

A szejtánról és a tofuról egyaránt elmondható, hogy sokkal egészségesebb fehérjeforrások, mint az állati eredetű ételek. Általában a növényi fehérjék bizonyítottan pozitív élettani hatásokkal rendelkeznek, csökkentik például a vérnyomást. A szójabab, amelyből a tofu készül, teljes értékű fehérjeforrás. A tofu és a szejtán zsírtartalma alacsony, így nem növelik a koleszterinszintet. Mint minden fehérjeforrásra, a tofura és a szejtánra is igaz azonban, hogy túlzott mértékű fogyasztásuk egészségkárosító hatású lehet, az emésztetlen többletfehérje ugyanis rendkívüli módon megterheli a szervezetet.

Customer Reviews
Based on 4200+ feedback
5
4
3
2
1
Leave a Review
If you've used this product, leave a review and help the other customers to make the right choice.
Woodsowl
Woodsyowl
2023.06.24.
Everything we had was tasty and flavorful. The bean Goulash was satisfying and a bit different than the other ones I've had in the city so far. Tucson pizza was good and the cold raw zucchini pasta dish was amazing and refreshing in the heat. Service was excellent and really enjoyed the atmosphere. Decent portions.
This is Noémi
Noémi Ilyés
2023.01.09
One of the best vegan restaurants in town. If you want to try some vegan Hungarian food, this is the place to go. I have been here countless times, even my non-vegan family members really enjoy the Sunny food and sweets. Some things I recommend: wok noodles with vegetables, quinoa risotto with "cheddar" sauce, gyros platter and fruit soup if you have it (if I remember correctly, this is only a seasonal offer on the menu), Somló dumplings, a slice of marzipan cake. Their seitan is very good, well prepared and seasoned, you must try it!!
Hannah Jeffreys
2023.07.04
Food was brilliant!! Really lovely options and portion size was great. Would highly recommend whether you’re vegan or not.

1053 Budapest, Ferenciek tere 2.
(on the corner of Veres Pálné and Curia steet)

Opening hours: Mon-Sun 11:30 a.m. to 9:00 p.m
(kitchen closes at 08:30 pm)

ÜNNEPI NYITVA TARTÁS: december 24–26. és dec. 31–január 2. között mi is pihenünk. Áldott Ünnepeket kívánunk!

Same day reservations: +36 20 311 0101

Order takeaway: +36 20 311 0313

KARÁCSONYI RENDELÉS

INFORMATIONS
Give your loved ones an experience!

Our gift vouchers can be redeemed for restaurant and confectionary consumption, cooking workshops, and our event hall programs (for literary evenings, concerts, self-knowledge lectures, children's programs, magic shows, etc.) too!
The vouchers they are valid for half a year, so you are guaranteed to find a program to your liking!

Sign up for newsletter
You can find out about our daily offers, promotions and programs. The newsletter is in Hungarian.
© 2007-2023 Sunny Restaurant. All rights reserved.
hu_HU